Vier lantaarnpalen van zo’n 3,5 meter hoog staan reikhalzend op de rotonde bij de Julianalaan. Bij de lantaarnpalen staat een houten bankje. Het geheel vormt een ietwat knusse, bijna nostalgische situatie. ‘Isn’t this where we met?’ is in graffiti letters te lezen op het bankje. Dit is tevens ook de titel van dit rotonde kunstwerk van kunstenaar Lucas Sloot.
In het voorjaar van 2022 plaatsten we de Open Call 360°: Rotonde zoekt Kunstwerk. We hebben een geweldig aantal inzendingen ontvangen met vele inspirerende en prachtige ideeën. Na lang beraad is er gekozen voor dit eigenzinnige werk van Lucas Sloot!
Het werk bestaat uit een aantal verschillende modellen lantaarnpalen in verschillende kleuren en een houten, met graffiti bespoten bankje. Het ziet eruit als ontmoetingsplek en nodigt uit om er te gaan zitten. Maar kun je er wel gaan zitten? Hoe kan je elkaar nou ontmoeten op een rotonde? Dat is toch een plek waar je niet kan, of misschien wel niet mag komen? Wie hebben elkaar hier ontmoet? En hoe dan? Het knusse tafereel van de ogenschijnlijke ontmoeting, staat in schril contrast met de onbereikbaarheid van het stukje land in het midden van de rotonde. Een niemandsland dat de suggestie wordt wekt dat je er kan komen, maar onbereikbaar is tussen de alsmaar rondcirkelende auto’s.
Lucas maakt kopieën van alledaagse structuren en werkt graag met hout. Denk bijvoorbeeld aan hoogspanningsmasten en lantaarns. Door deze objecten te kopiëren onderzoekt hij de materialiteit en tegelijkertijd de beperkingen van de vorm van het gekopieerde object. Door iets te kopiëren blijft de vorm immers ongewijzigd, maar als je voor het materiaal iets anders gebruikt krijgt het werk natuurlijk wel een andere dimensie. Dit doet Lucas dus, en dat resulteert in interessante bevindingen. Op deze manier heeft Lucas zich een artistiek uitgangspunt toegeëigend wat kenmerkend is voor zijn werk.
In de eerste instantie benaderde Lucas zijn werken als constructies; dit is ook terug te zien is in de kunstuitingen zelf. Tegenwoordig zoekt Lucas wel ook meer de vrijheid van de vorm op. Hij bekijkt de kopieën en haalt daar de interessantste onderdelen uit die hij vervolgens in een vrijere interpretatie opnieuw verwerkt. Zo is bijvoorbeeld ‘Half krommetje’ voortgekomen uit de serie “Isn’t this where we met?”. De kromme vorm van de houten lantaarnpalen – slechts een onderdeel van het gehele object – is hier benadrukt in een nieuw werk. Het proces van op deze manier aan de hand van het kopiëren van bestaande objecten tot nieuwe ontdekkingen te komen beschouwd Lucas als een intensieve band tussen hem en het werk.
Het tijdelijke kunstwerk van Lucas Sloot is één maand lang, van 11 mei tot 14 juni, dag en nacht te zien op de rotonde aan de Julianalaan/Hobbemastraat in Leeuwarden. Kom langs en bekijk dit frisse, bevragende werk, dat toch een vaag gevoel van bekendheid opwekt. …Isn’t this where we met?
Foto: Siska Alkema